Plenární zasedání modelářské komise (CIAM) FAI

Ve dnech 14. až 17. dubna 2011 se konalo plenární zasedání modelářské komise (CIAM) FAI, kterého se za Českou republiku zúčastnil jako technický expert pro volné modely Ing. Ivan Hořejší.První stručné neoficiální informace z jednání zveřejnil Ivan na stránkách svého Zpravodaje.

Na čtvrtečním zasedání byra, kterého se na základě funkce předsedy subkomise pro větroně F3 zúčastnil T. Bartovský bylo konstatováno, že je příliš mnoho kategorií a soutěží Mistrovství světa. Jak to nakonec dopadlo, posuďte sami.

Zabývat se budeme jen RC kategoriemi.

F3 - motorové

Přibyly nové kategorie a změnil se status stávající:

F3P - halové akrobaty: Kategorie je značně oblíbená a proto bylo rozhodnuto změnit status z provizorní na oficiální. S tím je spojena možnost pořádání mistrovství světa. První MS by mohlo být organizováno v roce 2015 - obecně ve stejných (lichých) létech, jako MS F3A.Byly změněny sestavy, vznikl jakýsi průnik německého a francouzského návrhu.

F3S - nová provizorní kategorie modelů s proudovým motorem. Akrobatická sestava bude pravděpodobně vycházet ze sestavy F3A.

F3 - větroně

Došlo k drobným změnám a upřesněním, zejména v kategorii házedel F3K - penalizace za některé prohřešky. Změny budou již aplikovány na letošním MS ve Švédsku.

F3 - vrtulníky

Elektroverze F3C byla výkonově posílena - max. napětí baterie může být až 51V. Kategorie F3C se velké oblibě netěší, přesný nácvik přesně daných obratů není moc zábavná záležitost.

Na základě větší obliby "freestyle" vrtulníků F3N se změnil statut této třídy na oficiální, prvního mistra světa budeme mít na MS v roce 2013. Pro naše vrtulníkáře je to jistě výzva a možnost porovnání jejich schopností.

F3 - pylony

Byla zavedena nová "vstupní" provizorní kategorie F3R. Je postavena na základě třídy Quickee 500.

F4 - makety

Byla zavedena třída F4H - makety "stand off", které se hodnotí ze vzdálenosti 5 metrů. Detaily konstrukce tedy nejsou tak rozhodující. V této souvislosti je zajímavá skutečnost, že letošní ME kategorií F4 bylo pro nezájem zrušeno.

F5 - elektry

V kategorii F5B došlo ke zrušení omezení proudu (bylo 400A). Max. počet článků baterie byl zvýšen na 10.

Byla zrušena kategorie F3C elektrovrtulníků, namísto nich budou modely F3B light.

Došlo ke schválení nové kategorie F5J, přesně podle předloženého návrhu, beze změn. Kategorie je postavena na měření výšky. Kompletní návrh a nyní tedy i pravidla jsou v agendě, ta na stránkách není dostupná.

F6 - propagační kategorie

Nová kategorie F6E má být jakási akrobatická regata - závod s vloženými akrobatickými prvky.

Volby

Pozici předsedy obhájil Bob Skinner z Jižní Afriky.

Prvním místopředsedou se po odstoupení Dave Browna ze zdravotních důvodů stal Gerhard Woebbeking z Německa, druhý místopředseda je nově Antonis Papadopoulos z Řecka a třetím místopředsedou zůstal Adras Réé z Maďarska.

 

Podklady : Ing. Ivan Hořejší