Výškoměr pro novou kategorii F5J i pro polétání

Nová kategorie FAI pro rok 2012 - elektrovětroně F5J vyžaduje použití výškoměrů v soutěžních modelech. Konkrétní požadavky na výškoměr lze najít na adrese http://f5j.eu/w/index.php?title=FAI_F5J_limiter_spec. Stručně : výškoměr změří výšku po ukončení motorového letu a po přistání se údaje z výškoměru okamžitě vyhodnotí.
Na trhu se objevil výrobek slovenské firmy AerobTec - přístroj miniaturních rozměrů o hmotnosti palubní části 4,5 g s pamětí pro uchování dat umí mimo jiné i měřit barometrický tlak. V sadě je dodáván i adaptér pro připojení k USB portu počítače.
ALTIS 3, jak se přístroj nazývá, je podle prvních zkušeností a měření výrobek bez chyb, s jednoduchým ovládáním, umožňujícím stahování a zpracování dat mnoha způsoby tak, jak uživatelé očekávají. Pro běžné měření výšky při nesoutěžním létání stačí výškoměr nakonfigurovat a připojit do volného kanálu přijímače. Při použití v kategorii F5J je nutné přístrojem "protáhnout" kablík od přijímače k regulátoru. V paměti se zaznamená výška dosažená 10 s po zastavení motoru.
Na přístroji je možné nastavit i požadovanou výšku letu - po jejím dosažení umí výškoměr vypnout motor.
Snímek ukazuje sadu tak, jak je dodávána. Vlastní měřící přístroj, který je instalovaný v modelu, je připojený k servokabelu - je to ten polštářek výše. Spodní díl, který na obrázku vypadá velmi podobně, je USB rozhraní, které slouží pro připojení měřící jednotky k PC. Rozhraní a měřící přístroj se k sobě jednoduše připojí a kabel se zasune do USB portu počítače.