Urob si sám! letadlo FLY BABY!!!

    Když jsem se trochu začal zajímat o letadla, řekl jsem si, že si postavím nějaké své, levné a mnou propracované letadlo.  V době, kdy jsem letadlo vyráběl jsem byl ještě úplný amatér - proto stavbu letadla popisuji od základů a jako amatér .
    Nejdůležitější a zároveň nejnudnější byl výběr letadla, které jsem plánoval postavit. Zalíbil se mi dolnoplošník FLY BABY (- prostudoval jsem si veškeré informace o něm, popřemýšlel o slabých místech a materiálech). 
 Hned po vybrání modelu na mně čekalo další přemýšlení - jak má být letadlo velké (jaký má být poměr VÝKRES:SKUTEČNOST). Zvolil jsem si, že moje letadlo bude mít rozpětí křídel 100cm  - odtud vypočítám všechny další rozměry (klasická trojčlenka - 100(požadované rozpětí): 21,2(rozpětí na výkrese) x   rozměr, který počítám (taky změřím z výkresu) 
      Všechny rozměry mám přepočítané a začínám překreslovat všechny profily (A,B,C,D,E), profily poté překresluji i na 3,5mm překližku, ze které vše vyřezávám. (pro neznalce POZOR - profily jsou nakresleny POLOVIČNÍ, profil F je profil křídla)
    Pokračuji výrobou křídla. Možností je několik - můžete jednotlivé profily křídel slepovat různými vyřezanými částmi ze smrku nebo balzy nebo můžete stejne jako já zvolit jednodušší metodu. Tzn. koupíme si v modelářské prodejně uhlíkovou trubku (1m/ 90,-Kč, průměr 6mm), navlečeme na ni provrtané profily a mezi ně vlepíme polystyrénové části.
     Polystyrénové části vyrábíme jednoduše - vezmeme obyčejnou trafopájku, z měděného drátu vytvoříme obrys tvaru, který potřebujeme (+ samozřejmě očka na pájku). Je zbytečné kupovat polystyrén v model. prodejně, já jsem použil klasický stavební(zateplovací) polystyren který Vám na jakékoliv stavbě rádi dají.      Vše jsem slepil lepidlem RAPID (36,-Kč/50ml). Každých 10 cm je profil z překližky.(modeláři sorry, ale lepidla typu kanagon, a podobné s.... nic nedrží - postě, když něco lepím, tak používám nejlepší lepidlo(při zachování stejné ceny))
      Po slepení je potřeba zapojit mozek a udělat výškovky. Já jsem použi jako vždy nejjednodušší metodu - slepil jsem ji z překližky, balzy a vytmelil.      TMELENÍ - všechny části včetně křídel důkladně vytmelíme (použijeme skoro jakýkoliv šlehaný tmel), tmelem nešetříme.      Po vtmelení všechny části přebrousíme smirk. papírem č. minimálně 300(= nejjemnější papír), můžeme potahovat potahovací folií. Nejlepší a mnou použitá je folie ORACOVER (100 x 60 cm = 170,-Kč). Postupujeme podle návodu.!!      Důležitou částí je  vkládání serv , bowdenů, atd. do křídel. (!!!NEZAPOMENOUT!!!vkládání servokabelu provádíme samozřejmě před potahváním!!)Na postup buď přijdete sami nebo se poraďte v modelářské prodejně (příp můžete napsat mně).      Následuje další teoretická část - vybírání motoru a  nádrže, nákup přijímače, příp. i vysílače. Důležité je taky promyslet celkový design a barevnost modelu.  Já sem zvolil spalovací motor ASP 4,1ccm a nádrž 300 ccm (ikdyž se doporučuje dost menší!!!!)      Vše dáme dohromady, vytroříme polystyrenové profily, kterými téměř obalíme letalo, vytmelíme, potáhneme a můžeme letět!!!!
      První let proběhl úspěšně, ale průběžně jsem ještě zkoušel, dolaďoval....např. jsem posunoval těžiště( - posunováním nádrže), dodělával jsem vlastní LED osvětlení (NE!nějaké drahé, jednoduché a sériově vyráběné světelné moduly!!!)
Pokud máte hodně času (mě to zabralo asi 70 hodin), můžu vám stavbu tohoto letadla doporučit!!! V případě zájmu pošlu i další foto (s osvětlením, detaily...+plánek)
TABULKA POUŽITÉHO MATERÁLU
překlližka 3,5m2                 1,5 m2                                                  
polystyren 0,2 x 1 x 1m      1ks                                            
lepidlo RAPID                    1ks                                          
uhlíková trubka 6mm         1m                
podvozek(klasický= nezatahovací) s koly        
ostruha(později vytuněná na říditelnou ostruhu)
různý tmel                          1kg            
folie ORACOVER            350 x 60cm                                     
motor ASP 4,1ccm                                          
vrtule                                                              
nádrž(300ccm) + hadička                                                
servo HS-422                        2ks (výškovka, směrovka)
servo HS-81                          3ks (křidélka, servo motoru)
+ LEDky (tzn. odpory... na přání napíšu návod na sestavení, hodnoty odporů, napojení na akupack...)
+ další různý TUNING
!!!NA PŘÁNÍ POŠLU OPRAVDOVÝM ZÁJEMCŮM CENOVÝ ROZPOČET!!!