Zajímavá lepidla pro modeláře

Před časem zveřejněný článek o fintách při práci s lepidly se setkal s ohlasem, přidávám další tipy:

Pojištění šroubových spojů - v modelářských prodejnách je možné zakoupit přípravky na pojištění šroubových spojů IC-LOC. Mají v modelářské praxi široké využití, nejčastěji u šroubových spojů vystavených vibracím. Ocení je zejména vrtulníkáři a automodeláři. V lahvičkách o objemu 10 ml jsou dodávány tři druhy přípravku, liší se způsobem použití. Balení jsou barevně odlišena.

IC-LOC green (zelená) slouží k pojištění běžných spojů. Přípravek řídké konzistence se aplikuje do sešroubovaného spoje podobně jako řídké kyanoakrylátové lepidlo do spáru lepeného spoje.

IC-LOC blue (modrá) se používá k rozebíratelnému pojištění střední pevnosti. Tekutina se aplikuje na šroub před spojením s maticí.

IC-LOC red (červená) k pojištění spojů s vysokou pevností – šroubové spoje, pastorky apod. Stejně jako u modrého přípravku se aplikuje na součást před sestavením.

Lepidlo A+B Epo Putty – je epoxidová plastelína užívaná hlavně při drobných opravách v domácnosti, ale svoje místo si najde určitě i mezi modeláři (při lepení velmi drsných povrchů nebo nedoléhajících ploch, tmelení mezer, zhotovení tvarového potřebného dílu apod.). A+B Epo Putty se míchá v poměru 1:1 ze dvou složek, propracuje se nejlépe navlhčenými prsty, až je barva zcela stejnoměrná (ne „mramorovaná“). Doba zpracování je cca 30 minut, manipulační pevnosti dosahuje po 2-3 hodinách a úplného vytvrzení po 24 hodinách. Pak se dá dobře vrtat, brousit, frézovat i barvit. Spojuje většinu běžně používaných materiálů mimo polypropylenu, polyetylenu, teflonu a silikonu. Teplotní odolnost od -20°C do +120°C, pevnost ve smyku až 130kg/cm2.

Lepidlo polystyrCeys – je kontaktní lepidlo určené k lepení pěnového polystyrenu a úspěšně lepí i EPP, dřevo, papír apod. Při lepení natřeme na obě styčné plochy tenkou vrstvu lepidla a necháme zaschnout tak dlouho, až se při dotyku netáhnou vlákna. Pak se díly k sobě přitisknou. Spoj drží okamžitě, maximální pevnosti dosáhne po 24 hodinách. Přebytečné lepidlo se dá odstranit hned po slepení mokrým hadříkem. Lepidlo je čiré, takže spoje jsou téměř neviditelné.

Ruderer L530 – velmi potřebné a užitečné lepidlo k lepení plastů – Polystyrol, PSH, ABS, plexi, celuloid a jiné na bázi PVC. Lepí dobře i keramiku, dřevo a kovy. Oceníme je při lepení kabin modelů – nezanechává bílé stopy a neznečišťuje povrch. Výhodou je možnost pohybovat lepenými plochami i po nanesení lepidla, k aktivaci dochází až po pevném stisknutí lepených ploch k sobě.