Seřizování výchylek kormidel jednoduše

S potřebou seřízení výchylek kormidel se setkal každý, kdo provozuje RC modely. Nejčastěji to bývá po zalétání modelu (sice píšu o zalétání, ale stejná potřeba seřízení je i u modelů aut a lodí), po vytrimování kormidel, po opravě po havárii apod.
Způsobů seřizování výchylek kormidel je mnoho, zaměřím se na největší skupinu modelářů, létajících pro své potěšení, tento článek není určen závodním specialistům a profesionálům. Před léty jsem začal používat systém, který mi vyhovuje dodnes a který bych chtěl stručně popsat. Podotýkám, že stavím menší až středně velké RC modely, u kterých tento způsob maximálně vyhovuje.
Za dobu svého létání s RC modely jsem vyzkoušel snad všechny obecně známé a používané možnosti, od smrkových nosníků s ocelovým drátem, přes „dilatační“ záhyby, vidličky se seřizovacími závity atd.
Princip je jednoduchý : Na straně kormidla ocelový drát ohneme o 90° (asi 5-6 mm od konce), protáhneme plastovou trubičkou lanovodu k servu v modelu (s dostatečným přesahem), pak  zahnutý konec provlečeme pákou kormidla a zajistíme – velmi se osvědčily podložky Quick Lock (na obr.1 vlevo dole). Na páku serva si připravíme kovový díl z elektrikářské svorky (z novějších provedení – ne z klasické „čokolády“ – viz obr.1 vlevo uprostřed), nasadíme na některý z otvorů páky serva (podle požadované velikosti výchylky kormidla) a zajistíme zespodu opět podložkou Quick Lock (obr.2), bez vůle, ale díl ze svorkovnice musí zůstat otočný. Páku nasadíme na servo v modelu a a zajistíme šroubkem. Po protažení ocelového drátu lanovodu dílem svorkovnice na páce serva zbývá zkusmo nastavit kormidlo „do nuly“, dotáhnout šroubek svorkovnice a je hotovo. Další seřizování provádíme přímo na ploše pouhým povolením a utažením šroubku – jednoduché a přesné. Na obr.3 je servo připravené k montáži do modelu.