Příprava disku a lepení pneumatik

Příprava disku a lepení pneumatik
patří k důležitým operacím při stavbě modelu RC auta a jeho přípravě k závodu. Pan Vladimír Šulcshrnul svoje zkušenosti v článku v RC CARS, jsou natolik zajímavé, že považuji za nutné s nimiseznámit i RC automodeláře, kteří začínají a třeba RC CARS nečtou.
Příprava disku - jednodušší záležitost, spočívající ve zhotovení vzduchového ( nebo dýchacího ) otvoru v disku a důkladném očištění a odmaštění disku. "Dýchací" otvor je nutný k nasátí vzduchu při použití měkkých pneumatik, při jejich rotaci dochází ke značnému nabytí jejich objemu, pak kezvětšení průměru a tím pádem i ke zvýšení rychlosti. Tento žádaný jev podmiňuje nasání vzduchu do
pneumatiky, pokud je přilepena řádně (a to být musí, nesmí se během jízdy "vyzout"), nemá kudy vzduch nasát. K tomu slouží otvory ve středu obvodu disku, zkušenosti ukázaly jako nejvhodnější dva otvory o průměru 5 mm proti sobě. Proti prachu a nečistotám je vhodné zalepit do otvorů mřížku, osvědčila se plastová protihmyzová, používaná v oknech. Po vytvrzení lepidla disk řádně  odmastíme, dobře se hodí třeba technický líh. Lepidel nabízí náš trh spoustu, není proto možné jednoznačněříci, které je nejvhodnější. Dobrá jsou lepidla řidší konzistence, zatečou lépe i do hůře přístupných míst. Také jsou vhodnější i lepidla schnoucí rychleji, můžete lepit pneumatiku i při závodě mezi jednotlivými jízdami. Často používaná jsou kyanoakrylátová lepidla Tamiya. Je sice méně elastické, proto ho nedoporučujeme k lepení prasklin v pneumatikách.

Podle V.Šulce a RC CARS
JM