Nová izolační hmota PLASTI DIP

Zajímavá novinka, která jistě najde svoje místo v modelářské praxi, troufnu si říci, že ve všech odbornostech. V podstatě se jedná o plastickou gumu, kterou můžeme aplikovat stříkáním, natíráním i smáčením. Základní balení je plechovka s obsahem 200g hmoty s konzistencí medu, v nabídce je i PLASTI DIP ve 400ml spreji. K dispozici výrobce nabízí i speciální ředidlo. PLASTI DIP je vyráběn v šesti barvách, na trhu v ČR můžete koupit tři - černou, červenou a čirou.
Modelářské použití - mnohostranné, nejčastěji jako izolace proti vlhkosti (modely lodí, ponorky, modely letadel na plovácích, amfibie, RC auta jezdící v blátě). Hmota zabrání elektrickým zkratům, tlumí i vibrace či rázy. Při vyjmenovávání skvělých vlastností nemůžeme opomenout odolnost PLASTI DIPu vůči lihu (etanolu), metanolu a izopropylalkoholu - pozor ale na benzin, aceton a toluen !!! Součásti jako třeba regulátory, RC spínače, zvukové moduly, ale i celé procesorové řídící jednotky izolujeme jednoduše namočením do neředěné hmoty v plechovce, pak vyklepeme bublinky a necháme oschnout. PLASTI DIP izoluje i tepelně, pozor proto na přehřívání výkonové elektroniky, jinak chlazené jen vzduchem. Problém částečně řeší použití předimenzovaných silnějších typů, které se zahřívají méně. Další vhodné použití je např. jako izolace a současné zpevnění vývodu servokabelu ze servokonektoru, ponořením akumulátorové sady dosáhneme vedle izolace proti vlhku a korozi i zafixování vývodů. Nápadů na využití PLASTI DIPU bude určitě mnoho.
Mechanické vlastnosti : v rozmezí -34°C až +93°C si zachovává roztažnost 300-400% ! Materiál se neotírá, nekřehne a nepraská, neobsahuje síru, silikony ani chlor, je potravinářsky nezávadný. Výborně přilne k odmaštěnému a zdrsněnému povrchu kovů, dřeva a laminátu, vsakuje do tkanin. Podle návodu schne PLASTI DIP 4 hodiny, záleží však na síle vrstvy - při nástřiku sprejem je tenká vrstva použitelná za hodinu, při vrstvě cca 5 mm (smáčení) bude vysychání delší než 2 dny. Na povrchu však hmota zasychá rychle.
A ještě zmínka o ceně - 200 g plechovka se prodává za 459 Kč, 400 ml sprej za 529 Kč.

Podle RC CARS
JM