Organizace soutěží

Základní podmínky pořádání soutěží jsou dány Sportovním řádem ČR a u mezinárodních soutěží Sportovním řádem FAI. Zde uvádím některé body pro doplnění nebo připomenutí.

Podmínky účasti na soutěži
Veřejných soutěží se mohou zúčastnit členové Svazu modelářů České republiky, kteří mají platný členský průkaz s vylepenou známkou. Tito účastníci jsou kryti hromadnou pojistkou SMČR. Zahraniční modeláři musí mít buď platnou licenci FAI nebo průkaz zahraniční modelářské organizace. Pořadatel zodpovídá za to, že připustí k soutěži jen ty modeláře, kteří jsou kryti potřebným pojištěním. Zahraniční účastníci jsou pojištěni vůči škodám způsobeným třetí osobě na soutěžích na území ČR podle přílohy k pojistné smlouvě číslo 5909020206 za předpokladu splnění podmínek podle článku 2 této smlouvy.

Označení modelů
Modely, které se účastní soutěží pořádaných v rámci Svazu modelářů České republiky, musí být označeny podle Sportovního řádu SMČR. Na modelu musí být uvedeno číslo sportovní licence modeláře, který s modelem létá a identifikační kód (složený z písmen a číslic a pro každý model jiný). Tímto kódem musí být označeny všechny části modelu tak, aby bylo možno identifikovat i model složený z částí různých převzatých modelů.
SMČR doporučuje jako identifikační kód použít číslo licence doplněné písmenem (A, B, C...) pro rozlišení několika modelů jednoho soutěžícího.
Na mezinárodních soutěžích (a to i v tuzemsku) musí být modely modelářů z České republiky označeny kromě identifikačního kódu i písmeny CZE vysokými nejméně 25 mm. Toto označení musí být umístěno na modelu alespoň jednou.

Propozice a soutěžní vklady
Propozice je pořadatel povinen poslat klubům, které o ně požádají, a na sekretariát SMČR. Propozice musí obsahovat alespoň tyto údaje:
Pro koho je soutěž určena (kategorie věková, kategorie modelů), dobu (zahájení a předpokládané ukončení), místo konání, adresu pro přihlášení nebo vyžádání dalších informací, výši vkladů (stanovuje pořadatel) a případně podmínky omezení přístupu (počtem, výkonností).

Výsledková listina
Výsledková listina, jako oficiální dokument, musí obsahovat tyto údaje:
• Číslo soutěže, pod kterým je uvedena v kalendáři, případně název
• Datum a místo konání
• Pořadatele (klub)
•Jména funkcionářů (ředitele, hlavního rozhodčího či jury, rozhodčích a časoměřičů)
• Stručnou charakteristiku počasí
• Výsledky podle kategorií
• Podpisy ředitele a hlavního rozhodčího či předsedy jury

Ve výsledkové listině musí být u každého soutěžícího uvedeno věkové zařazení, plné jméno, číslo sportovní licence, název klubu, výsledky jednotlivých kol a konečný výsledek.
Výsledková listina se zasílá trenérovi příslušné kategorie a všem zúčastněným klubům.

Podklady : SMČR