Montáž serva do modelu z EPP

Mezi modeláři se už delší dobu těší velké oblibě modely z EPP (Extrudovaný PolyPropylen) pro jednoduchou a rychlou stavbu a co je nejdůležitější - pro vysokou odolnost proti rozbití a snadnou opravu v případě poškození. Výrobci reagovali na tento zájem a na trhu najdete značné množství modelů z tohoto materiálu. Cenově velmi zajímavé stavebnice si pak většina modelářů sestaví a připraví k letu v podstatě za jedno odpoledne či večer. Ve svých začátcích se stavbou takových modelů jsem řešil otázku zabudování serva do EPP tak, aby drželo pevně a bez vůle a přitom v případě nutné výměny šlo vyjmout z modelu rychle a jednoduše. Po mnoha konzultacích s kamarády používáme osvědčené řešení, které se pokusím přiblížit schematickým obrázkem a popisem.

1. V místě uložení serva označte a vyřízněte otvor pro servo (nepatrně menší, než je rozměr serva). Mějte ale při tom na zřeteli, že u některých serv může při zmáčknutí krabičky dojít k zablokování převodovky a poškození serva, proto výřez upravujte s citem. Otvor proveďte ostrým nožem, vyříznutý materiál vydlabejte třeba šroubovákem, případně pinzetou.  2. Ve výřezu označte pozici zářezu pro patky serva podle výšky serva nebo podle toho, jak vysoko chcete mít páku serva nad povrchem modelu. Zářez udělejte opět ostrým nožem, může být i trochu šikmo, EPP se tvaru patek přizpůsobí.  3. Do výřezu vložte servo, je lepší začít na straně páky, je možné si pomoci i malým šroubovákem.  4. Malá vůle v uložení nebude vadit, nesmí ale ovlivnit velikost výchylky. Pokud se to nepovedlo, zajistěte servo ve výřezu malým množstvím lepící hmoty z tavné pistole. U dalších výřezů pak pracujte přesněji.

POZOR ! Při vyjímání serva může u některých typů dojít k rozdělení krabičky, předejdeme tomu již před montáží lepící páskou nebo smršťovací fólií na akusady.