Modelářský den 26.5.2012

Poslední květnová sobota se stává termínem, který má "předplacený" Juniorklub Hradec Králové pro největší klubovou akci - Modelářský den. Ten s vročením "2012" byl jako obvykle v očekávání, jaké bude počasí, které může zhatit nebo naopak velmi pomoci k jeho úspěchu. To letošní "ještě ušlo", což převedeno do modelářštiny znamená, že bylo sucho, větrno, přesto se létalo. Modelářský den bývá směsí toho tradičně úspěšného s novinkami. Tradicí zůstalo, že jsme mohli přivítat naše kamarády ze spřátelených klubů - FALEMO Červený Kostelec, TRIFID Česká Skalice a Klub modelářů Třebechovice pod Orebem. Jsme rádi, že se aktivně účastňují našeho setkání a snažíme se, aby šlo o účast, kterou i my oplácíme na jejich akcích.
Tradiční bývá i program, který sestává z ukázek různých modelářských odborností. Po pravdě by jich bylo letos více, kdyby "vichr z hor" nenavštívil s pověstnou silou hradecký asfalt. Mezi obvyklé ukázky také patří vystoupení omladiny z Domu dětí a mládeže v tanečních vystoupeních a také ukázky z armádní historie.
Z technických důvodů jsme nemohli do programu zařadit seskoky kolínských parašutistů, i když na jejich straně byla velká ochota. Nicméně velké letectvo k pokoukání přece jen bylo, to když se nad RC letištěm "producíroval" L-13SW Vivat a připomněl všem, že "vzdálenost" mezi nadšeným modelářem a nadšeným pilotem je mizivá - oba prožívají radost ze svých ušlechtilých zálib.
Tradičně také nesmí chybět poděkování všem, kteří se na setkání podíleli. V dnešní uhnané a komercí poničené době je obdivuhodné, když si lidé rozumějí a jsou ochotni věnovat čas a energii něčemu, co přinese zisk nezměřitelný žádnými "makroekonomickými" ukazateli. Další snímky z této úspěšné akce najdete v naší Foto/videogalerii.


Juniorklub Hradec Králové