Jednoduchý konektor pro dvoučlánek

Před časem zveřejnil pan Vladimír Hájek zajímavý nápad a schéma zapojení jednoduchého konektoru pro dvoučlánek Li-pol (Li-ion). Jeho řešení usnadní začínajícím uživatelům akumulátorů Li-pol cestu k přechodu na tyto zdroje. Odpadá nutnost použití speciálních nabíječů a balancérů, nehrozí nebezpečí přepólování, krátkodobých zkratů při manipulaci apod. Vyhovuje zejména pro menší rekreační modely, pro proudy do několika ampér. Zařízení poskytuje dvoučlánku to „správné“ zacházení, články jsou nabíjeny paralelně (úplně shodně na stejné napětí).
Ač sám při nabíjení lipolek používám už mnoho let tovární nabíječku s balancérem, konektor pana Hájka mě natolik zaujal, že jsem ho hned vyzkoušel na třech dvoučláncích Li-pol z právě „odešlého“ notebooku. Zhotovení podle schématu zvládne každý, kdo již někdy pájel s trafopájkou. Použil jsem to, co bylo v šuplíku, stařičké konektory Modela, které jsem kdysi koupil ve výprodeji po 1,- Kč za kus. Vyhovují všechny řadové konektory se 4-5 kontakty. I když budete mít konektor typu „hřebínek“ (bez zámečku), můžeme připojovat jak nabíječ, tak spotřebič s libovolnou polaritou. Pokud při zapojování uděláte chybu a zasunete konektor o kolík vedle, nestane se nic, jen to nebude zapojené. Připomínám jen – smršťovací bužírka na pájené spoje je nutnost !
Pro nabíjení stačí stejnosměrný zdroj 7-9 V a jednoduchý nabíječ nastavený na jeden článek (např. typ Zajíc). Jediné, co zapojení neřeší, je přílišné vybití.

Schéma : V.Hájek
JM