Eratix 3D od E-Flite

Dobrý den, chtěl bych se podělit s vlastnostmi a zkušenostmi s tímto modelem.
Na úvod bych chtěl zdělit heslo, které jsem za rok a půl mého modelaření zjistil, to heslo je: Kvalita vítězí!, jak jsem se již přesvědčil.

Tento článek je věnován 3D akrobatickému modelu letadla od firmy E-Flite USA. Tento model je dodáván ve verzi ARF, tedy pouze hotový potažený drak letadla s příslušenstvím ke stavbě, návod, bižuterie.

Rozpětí téměř 1,4 m a o maličko menší délkou je to plnohodnotný 3D brutální akrobat, pomáhá tomu i letová váha okolo 1800 g. Pořizoval jsem si ho k Vánocům s tím, že budu pomalu stavět než roztaje sníh. Mýlil jsem se, protože po prvním rozbalení z krabice jsem zůstal nemluvně koukat a přemýšlet že do tří dnů budu mít postaveno a pudu na letiště, nedalo se tomu odolat, působí už jako dospělý model, ne jako nějaké EPP do metru rozpětí. Po předchozích zkušenostech s modelem CAP 232 od Hyperionu též s metrovým rozpětím dřevěné konstrukce s potahem, který byl důvod těchto špatných letových vlastností- padal po křídle a měl nevalné letové vlastnosti i se silnějším motorem, než byl doporučen, jsem se obával že u Eratixe to bude podobné. Nicméně křídla vypadají jak deska od stolu, ale toto právě zaručuje výborné letové vlastnosti při malých rychlostech a v zatáčkách.

Za tři dny bylo postaveno, dolaďuji poslední detaily a už se moc těším. Pro Eratixe jsem zvolil tuto výbavu- motor- MVVS střídavý 8,0/680 SPORT s vrtulí 15x8, regulátor 60A, serva Hitec 5245 MG Digital s hliníkovými pákami (viz foto), dále pak Li-Po Accu 4-článek 3700 mAh až 120A zatížení od firmy POWER HD (mohu potvrdit že jsou tvrdé a velmi kvalitní a hlavně za solidní cenu, mohu doporučit)+ přijímač Corona 2,4 gHz+ modul ve vysílačce Optic 6, je to sice čína, ale pořát lepší, než rušená 35 MHz. Co se týče chlazení motoru je velmi dobré, vpředu tři díry a pak stojí za zmínku otvor v části trupu za křídly, kde se teplý vzduch odvádí z letadla ven (viz foto). 

Jako tuning jsem pořídil hliníkový kužel, který vylepší celkový vzhled. Do kabiny přidávám Pamelu :). Výchylky na křidélkách ponechávám na začátek asi 50° bez diferenciace, klapky nemixuji, na výškovku 60° a na směrovku 55°. Největší tloušťka profilu je 5,5 cm, což už je hodně. První zálet ve sněhu asi v pětistupňovém mrazu na R/C letišti Kladno, vím že pro baterky toto není moc dobré, ale když se zahřívají v kapse a pak hned jdou na práci, snad moc neuškodí. Po přidání s touto pohonou jednotkou na plný plyn se letadlo odlepí od země asi za 5 metrů a pak stoupá vzhůru k oblakům. Model nemá snahu po vytrimování někam uhýbat, je staticky stabilní, nastavíte náklon a už v něm je po delší dobu (téměř pořát). Barevné provedení je velmi hezké, i na obloze dobře rozpoznatelné. Přistání je těžké při takových to výchilkách, opravdu jen velmi malé pohyby páčkou, podvozek je hliníkový a velmi dobře pruží, s tuhostí co Eratix nabízí jsou přistání pro zkušené piloty lehké. Můžete shlédnout video na YouTube  http://www.youtube.com/watch?v=05kaW8PxcBA&feature=channel_page a když kliknete na můj profil, jsou tam i další videa s RC modely.

Všem, kteří chtějí pokročit z metrových modelů na další kategorii do dvou metrů a nechtějí zase dávat LiPolky 10S, které stojí okolo 10 000 Kč, doporučuji právě tento model. Případné dotazy na E-mail nebo na tel 603 865 677 (ve všední dny po 16.00)