Nový akuset pro přijímač

Před novou sezonou nastala doba pro obměnu palubních napájecích baterií. Při trošce trpělivosti to zvládnete doma a postačí k tomu trasformátorová páječka 100W, trubičkový cín, pájecí kapalina na nerez a ocel, smršťovací bužírka, propojovací pásek a horkovzdušná pistole. (Kapalina, páska i bužírka jsou běžně dostupné v prodejnách elektrosoučástek).
Jak tedy na věc: Připravíme si akumulátory (pokud možno ze stejné výrobní série a stejného stáří) není zapotřebí kupovat akumulátory s pájecími pásky.
Pro nastavení počátečních podmínek nabijeme každý akumulátor zvlášť. Pomocí vaty na párátku (nebo tzv. "ušítka") naneseme na plochy malé množství pájecí kapaliny a rozehřátým hrotem páječky místo pocínujeme, pájíme rychle (poté odstraníme zbytky pájecí kapaliny). Akumulátory spojíme do série pomocí pásků. Připájíme silový kabel s konektorem ("samec") k přijímači, provedeme kontrolu a přidáme štítek s datem výroby. Celek zatavíme do smršťovací bužírky a máme hotovo. Nabíjení akusetu je pomocí kabelu opatřeného na jedné straně konektorem ("samice"), na druhé straně banánky do nabíječe.

JM