Volba vhodné pohonné jednotky pro RC model letadla

Každý modelář, který neprovozuje hotový RC set, se určitě setkal s otázkou - jaký motor, regulátor, baterii a vrtuli použít, aby model létal tak jak se od něj očekává, aby každý let byl bezproblémový a pohonná soustava vydržela co nejvíce startů. V praxi se nejčastěji používá způsob odhadu - zkusím něco jako má kamarád, nebo jako mám já v jiném modelu. Horší to je v případě, kdy modelář začíná a vlastní zkušenosti jsou někde v budoucnu. Pokusím se v tomto článku shrnout zkušenosti a zvyky mých kolegů a svoje a doporučit optimální postup. Přesvědčil jsem se sám mnohokrát, že převzetí zkušeností jiných šetří kapsu a v mnoha případech i zklamání a slzy.

Volba pohonné jednotky
Hned v začátku si musíme uvědomit, co budeme po modelu chtít, zejména z pohledu realistického letu, jinak se bude chovat rekreační model na víkendové polétání, jinak plnokrevný akrobat či elektrovětroň, dále třeba maketa stíhačky nebo práškovače. Důležitou roli při výběru hraje velikost a na ní závisející hmotnost modelu. Neopominutelné jsou i jiné otázky, např. rezerva výkonu (akrobat nebo stíhačka potřebuje mnohem větší než trenér), velikost průměru vrtule (aby při startu a přistání "neorala" letiště), rozměrová velikost pohonného akumulátoru (musí se vejít do trupu a jeho umístění se s úspěchem využívá pro dosažení správné polohy těžiště), model má být co nejvýkonnější a tedy i nejlehčí, nebo chceme létat na jedno nabití co nejdéle i za cenu vyšší hmotnosti? Podobných otázek je jistě ještě více, doporučuji je nepodceňovat, ale konzultovat s modeláři, kteří už mají nějakou hodinu "nahoře" za sebou. Vycházet budeme samozřejmě i z toho, jaké vybavení už máme doma, nákup všeho nového najednou bývá obyčejně bolestivý.


Výkon motoru
Rakouský server www.modelflight.com.au zveřejnil jednoduchou tabulku, podle které se snadno zvolí motor příslušného výkonu podle typu modelu. Výrobci motorů udávají výkon (W), tento údaj se dá dobře při volbě využít.

Typ modelu                                                                         Výkon motoru na 1 kg hmotnosti modelu

Slow flyer a park flyer                                                       100 - 140 W
Rekreační modely, trenéry a pomalé makety                  140 - 180 W
Modely pro jednoduchou akrobacii, rychlejší makety    180 - 220 W
Modely pro akrobacii, rychlé modely                                220 - 260 W
Modely pro 3D akrobacii, dmychadla                                260 - 300 W
Modely pro neomezenou akrobacii                                   300 a více W

Další potřebné údaje (vrtule, regulátor, baterie) je možné zvolit zkusmo, existuje však počítačový program Motocalc, který zpracoval pan L.Fourdan z Francie pro motory Dualsky. Program lze stáhnout z internetu zcela zdarma.