Ultramat 10 - kompaktní nabíječ pro nenáročné

S RC modely neodmyslitelně souvisí akumulátory. A ty je třeba nabíjet. K tomuto elementárnímu poznatku jsem dospěl velmi záhy a postupně jsem začal zjišťovat, že to nebude až tak jednoduché. Pročítáním diskusí na internetu se začalo ukazovat, že správně nabít akumulátor je hotová věda. Alespoň tak mi to připadalo. Termíny jako "delta peak", či "stabilizovaný zdroj" mě mírně řečeno děsily. Já jsem přitom nechtěl podobné věci vůbec řešit. Navíc jsen nechtěl vyhazovat horentní sumy a to hned dvakrát - za nabíječ a stabilizovaný zdroj. Moje elekro-zručnost je tak zoufale chabá, že jsem se ani nechtěl pouštět do úpravy zdroje z počítače, přestože je tato úprava údajně zcela triviální. Chtěl jsem si jen baterky nabít a jít - abych parafrázoval jednu reklamu na nejmenovaný výrobek.
Odpovědí na mé požadavky se ukázal nabíječ Ultramat 10 od firmy Graupner. Příliš jsem se nerozmýšlel a toto zařízení zakoupil.

A zde jsou mé zkušenosti s tímto nabíječem:

Základní popis

Hlavní předností, pro kterou jem si tento nabíječ vybral je integrovaný zdroj, díky němuž je možné nabíječ připojit přímo do sítě bez potřeby extreního stabilizovaného zdroje napětí. Nabíječ je samozřejmě možno připojit i svorkami k autobaterii a nabíjet tak přímo v terénu. Pro mne byl integrovaný zdroj velkým přínosem, ale zároveň to může být chápáno jako nevýhoda. Zdroj poměrně hodně váží a pokud s sebou nabíječ vozíte na letiště, kde budete nabíjet pouze z autobaterie, musíte táhnout zbytečnou hmotnost a rovněž velikost nabíječe je větší. Nabíječ má rozměry (160 x 83 x 80 mm) a hmotnost je 1333 g. Zhotoven je z houževnatého černého plastu a myslím, že něco vydrží. Spodní část je opatřena gumovými protiskluzovými kolečky. V zadní části je vyvedena přívodní šňura pro zapojení do elektrické sítě a berevně rozlišené kabely (červený a černý) se svorkami pro připojení k autobaterii 12 V.
Na přední části jsou 2 zdířky (opět červená a černá) pro připojení nabíjených akumulátorů. Ovládací tlačítka a displej jsou umístěny vpředu nahoře. Nabíječ se chladí pouze pasivně a nemá tudíž žádný větráček a jeho chod je zcela nehlučný. Vzhledove se nejedná o žádný zázrak, ale nabíječ není na ozdobu, ale na nabíjení, takže to bych nebral jako vadu. V červené papírové krabici se kromě samotného nabíječe nacházel ještě originální manuál a jeho český překlad. V manuálu se dočtete vše potřebné a s jeho pomocí lze ovládání pochopit velmi rychle. Součástí dodávky nejsou žádné nabíjecí kabely ani konektory. Není však problém si je zakoupit v modelářské prodejně, případně vyrobit.

Ovládání

Veškéré funkce se ovládají pomocí 4 tlačitek. Informace o průběhu nabíjení a nastavení se zobrazují na 2 řádkovém textovém displeji. Displej je poměrně malý a informace se tudíž musí zobrazovat pouze ve zkratkách. Ty jsou však zcela jasné a srozumitelné. Po několika minutách s manuálem přejde ovládání do krve a manuál už nebudete ani potřebovat. Nabíječ má zvukovou signalizaci, která upozorňuje na dokončení nabíjení a rovněž indikuje stisknutí tlačítek. Pakliže vám pípání začne lézt na nervy (tak jako mně), můžete ho naštěstí jednoduše vypnout. Funkce a nabíjení Ultramat 10 je univerzální nabíječ umožňující nabíjet články NiMH / NiCd a LiPol. Lze pochopitelně nabíjet i akumulátorové packy a to 1 - 10 článků NiXX a 1 - 4 články LiPol v kapacitě 100 - 9900 mAh. Lze zvolit velikost nabíjecího proudu 0,1 - 10 A v krocích po 0,1 A, velikost delta peaku 3 - 25 mV v krocích po 1 mV a maximální dobu nabíjení až 300 minut. Nic víc, nic míň.
V průběhu nabíjení se na displeji zobrazuje mód nabíjení (NiCd / LiPol), stav nabíjení (nabíjíní / dokončeno), aktuální napětí na článcích a přepnutím lze zobrazit, kolik minut se již nabíjí a kolik mAh se zatím podařilo do akumulátorů dostat.
Zkoušel jsem nabíjet téměř všechny podporované typy akumulátorů (7mi články NiMH, příjímačové 4 články NiMH, žhavící NiCd článek, 2 článek LiPol a vysílačový článek) bez nejmenších problémů. Baterie se vždy dobily bez problémů a nabíjecí program se pokaždé sám ukončil po dosažení delta peaku. Vysílačové akumulátory nabíjím přímo ve vysílači (Hitec Optic 6) přes speciální konektor. I zde šlo vše, jak má a nekonaly se žádné problémy se vstupními diodami ani nic podobného.

Zápory

O integraci zdroje a tím navýšení hmotnosti a rozměrů jsem si již zmínil. Mnohem problematičtější však vidím funkci, která mi přijde naprosto hloupá a zbytečná a to sice časový omezovač nabíjení, který lze nastavit maximálně na 5 hodin (300 minut). Tím pádem je znemožněno dát dlouhodobé nabíjení tzv. "přes noc". Další nevýhodou (pro mne již ne tak podstatnou) je absence vybíjení a formátování akumulátorů. A do třetice všeho špatného bych uvedl absenci nabíjecího programu olověných akumulátorů (určených pro žhavení svíček či napájení start boxů). Údajně se dá Pb akumulátor nouzově nabít určitým režimem pro nabíjení LiPol, ale osobně jsem si raději na Pb akumulátor koupil speciální nabíječku.
To má také tu výhodu, že není nabíječ blokován při dlouhém nabíjení Pb akumulátoru a mohu zároveň nabíjet i další baterie.

Shrnutí

Já jsem s nabíječem Ultramat 10 velmi spokojen a jediné, co mi na něm opravdu vadí je omezení časovače, které se nedá vypnout. Pro moje účely, kdy nabíjím převážně vysílačové a přijímačové baterie, které lze be problémů nabít i v čase pod 5 hodin, toto omezení není až tak dramatické. Robustní konstrukce, integrovaný zdroj a jednoduché ovládání splňují přesně mé požadavky, které jsem na svůj nabíječ měl - jednoduchost a síťový zdroj. Pro toho, kdo primárně létá s elektrolety a k nabíjení přistupuje "vědecky" však bude mít Ultramat 10 pravděpodobně málo funkcí a možností nastavení. Mě osobně ovšem nic takové nechybí. Příznivá je i cena, která se pohybuje okolo 1900 Kč.