Historie létání s RC modely letadel

Z historie RC modelů
V ročence časopisu Model Airplane News 1961 jsem našel zajímavý článek s jedním snímkem, na kterém Dr.W.Good (někdejší předseda amerického modelářského svazu AMA startuje v Minneapolis v roce 1947 rádiem řízený model "BIG GUFF". Model je vskutku "prehistorický", protože podle informací z článku byl postaven a zalétán v roce 1937 !!!
Článek přináší i další neuvěřitelné informace o začátcích provozu RC modelů ve světě. Skutečným průkopníkem v této oblasti byl pan Ross Hull, který v Austrálii létal s RC větroni již v roce 1927. Elektronky přijímače jeho modelů byly několikrát větší, než současné (současností rozuměj rok 1961) kompletní přijímače. Tomu úměrné byly i jeho vysílače s příkonem 30 až 100 W, opět věc, kterou si užtěžko jen představujeme.
Pan Dr.W.Good s bratrem začínali s RC modely někdy kolem zmiňovaného roku 1937, jejich vybyvení bylo ve srovnání s "aparáty" pana Rosse Hulla mnohem "modernější". Podle schématu jednoelektronkového jednokanálového přijímače z modelu na snímku byl přijímač osazen elektronkou o průměru 33 mm a výšce 100 mm, odlehčenou odstraněním masívní bakelitové patice. Ladicí kondenzátor měl rovněž odlehčené keramické dielektrikum.
Všechny ostatní součástky odpovídaly rozměry a hmotností době vzniku. Přijímač byl vestavěn do dřevěné krabice. Relé bylo zhotoveno doma a v modelu zabudováno mimo přijímač. Ročenka uvádí, že tento přijímač s relé se "vešel" do 170g! Zdrojem byla žhavící baterie 3V a anodová baterie 45 V.
Celková hmotnost přijímače, relé, zdrojů a vybavovače (předchůdce serva) byla podle typu baterií od 0,45 do 0,70 kg.
Vybavovač byl zabudován přímo ve směrovce včetně baterie 9V.
A vysílač? Dvouelektronkové "dílo" o příkonu 75 - 100 W na kmitočtu 56 - 60 MHz.
Co dodat ?
Pánové děkujeme !