RC MODEL KLUB BRNO

Dalším klubem, který se na našem portálu prezentuje, je RC MODEL KLUB BRNO. Letos slaví 40 let od svého založení, srdečně gratulujeme a přejeme všem členům do dalších let mnoho elánu a úspěchů. V začátcích se většina klubáků věnovala konstrukcím, stavbám a létání s modely F3F, podotýkám velmi úspěšně, jejich TW-3 si pamatují ze soutěžních svahů mnozí modeláři dodnes.
Později, hlavně v souvislosti s novou asfaltovou dráhou na letišti Medlánky, narůstal zájem o stavbu a létání s maketami F4C. Jako praví brňáci se do toho dali se stejnou, ba možná ještě větší chutí a jména Silva Kouřil, Karel Werbitzký, Vodička, Pálka, Vymazal, Kvasnica i Dušan "Dědek" Kolek patří mezi "velká" . Maketáři z Brna staví i "roury", pro méňe zasvěcené - modely s pohonem turbínou. Došli tak daleko, že používají turbínový model jako vlečnou pro větroně, tady si neodpustím dotaz, kolik že jim těch větroňů při zkouškách shořelo... kamarádi, promiňte, to byl pokus o vtip.
Elektrifikace modelařiny se nevyhnula ani tomuto klubu, rozžhavené akumulátory, regly, na kterých po letu neudržíte prst, tichý "šum svistu" stříďáků, začala pracovat i parta vrtulníkářů.
Málo klubů u nás se věnuje i pravé klubové činnosti - totiž utužování vzájemných vztahů a překonávání krizových situací. Kluci z Brna našli a používají léty osvědčený způsob - každoroční víkendové soustředění, ideální je letiště Jeseník, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, tam modelářům nechybí vůbec nic...
Na závěr k současnosnosti - od roku 2009 nové mateřské modelářské letiště CZECH HEAVEN v Budkovicích u Ivančic a k tomu spousta nádherných akcí - MEGA CUP, MVVS CUP, Jets Over Czech, Bitva o Brněnskou přehradu a mnoho dalších (termíny najdete na www.rcbazar.cz v sekci Kalendář akcí).
Ještě jednou přejeme klukům z Brna hodně sil a dobré nálady a těšíme se na fotky nebo videa z jejich akcí do naší galerie.